יין זני הינו יין שמכיל לפחות 85% מזן אחד של ענבים לדוגמה, קברנה סוביניון, מרלו, מלבק, שיראז, סירה.
יינות זניים לדוגמה טפרברג, סדרות אימפריישן, אסנס, ולגאסי – כולן סדרות של יינות זניים.
לעומת זאת ישנם יינות שנקראים יינות ממסך, ׳בלנד׳, יינות אלו מורכבים מכמה זנים של ענבים. בשיטה זו של הכנת יין היינן יכול לנצל את התכונות השונות של הזנים ולהגיע לאיזון ולטעם המבוקש אליו הוא מנסה להגיע. לכל זן ענבים יש את היתרונות והחסרונות שלו ובאמצעות עירוב של כמה זנים אפשר לפצות על חסרונות של זן אחד עם יתרון של זן אחר.
לדוגמה, יינן שרוצה להכין יין פירותי אבל קליל יכול לקחת זנים כגון קברנה סוביניון או מלבק שהם זנים פירותיים אך עם גוף מלא יותר (כבדים/סמיכים) ולשלב אותם עם זנים כגון מרלו שנחשב קליל יותר ובעל סמיכות עדינה יותר.
אחד הבלנדים המפורסמים ביותר בעולם נקרא בלנד בורדו, בלנד זה עשוי משילוב בעיקר של קברנה סוביניון ומרלו ויש שמוסיפים עוד זנים לממסך.
דוגמאות ליינות בלנד:
טפרברג סדרת אינספייר
פלטר טריו – קברנה סוביניון, מרלו וקברנה פרנק
יין המערה – קברנה סוביניון, מרלו פטי ורדו
קסטל גרנד וין (הראשון לבית קסטל!) – קברנה סוביניון, קברנה פרנק, מרלו ופטי ורדו
פטיט קסטל – קברנה סוביניון, קברנה פרנק, מלבק, מרלו ופטי ורדו.
זני הענבים המרכיבים יינות מגוף מלא בדרך כלל גדלים באיזורים חמים יותר, השמש החזקה נותנת לענב ׳בשר׳ וטעמים חזקים יותר. לכן יינות אדומים עם גוף מלא מיוצרים באיזורים חמים ויינות קלילים יותר או לבנים בדרך כלל מיוצרים באיזורים קרירים.
מלבק
המלבק הוא זן ענבים שמקורו בצרפת ובעל אופי פירותי עם גוף מלא.
גוף מלא, כלומר, יין כבד יותר, סמיך, בדרך כלל בעל אחוז אלכוהול גבוה יותר.
למרות שמקור הזן בצרפת, רוב יינות המלבק בעולם מיוצרים בדרום אמריקה ובעיקר בארגנטינה בעיר מנדונזה אשר מייצרת את המלבק הארגנטינאי המפורסם. העיר הפכה למוקד תיירות אשר מגיעים אליה חובבי יין מכל העולם, בעיר ובסביבת העיר נמצאים כרמים ענקיים והעיר משמשת בתור המרכז הגדול ביותר לייצור יין בארגנטינה ובאמריקה.
סוביניון בלאן
סוביניון בלאן הינו זן ענבים אשר בדרך כלל מייצרים ממנו יין לבן יבש, יינות אלו מאופיינים בחומציות ובדרך כלל יהיו בעלי גוף קל. זן מאוד פופולארי ברחבי הגלובוס ובארץ גם. שילוב מרענן מאוד של חמיצות עדינה וטעמים חדים. לרוב הוא איננו מתיישן בחביות. הסוביניון בלאן שומר על אופיו הקליל- בין עשב ירקרק ופרי הדר- תוכלו להתענג ביין מעניין. מושלם לצהרי שישי חמימים ובכלל. אחד מיינות הסוביניון בלאן המפורסמים ביותר הינו הסוביניון בלאן הניו זילנדי. הניו זילנדיים מתסיסים את הענבים בטמפרטורות נמוכות יותר ובאמצעות זאת משיגים יינות עשירים בטעמים ופירותיים להפליא. לדעת העורך, שאר היינות של ניו זילנד עם ציון נמוך מאוד מלבד הסוביניון בלאן, שהוא מהטובים בעולם!שאבלי
אחד השמות המפורסמים ביותר בעולם היין הינו יין שאבלי, אבל מהו בעצם שאבלי?
שאבלי הוא יין זני המורכב אך ורק משרדונה. אז למה לקרוא לו שאבלי ולא שרדונה?
כי הוא שאבלי ולא שרדונה, כדי שהיין יקרא שבלי הוא חייב להתאים עצמו לחוקי היין בצרפת, היין שאבלי חייב להיות מיוצר באיזור שאבלי שבצרפת ורק שם אפשר לייצר את היין, בזכות איזור הגידול ותהליך התסיסה היין נחשב לשרדונה הטוב בעולם ולכן מעליב לקרוא לו רק ׳שרדונה׳.
לפי חוק היין הצרפתי- באיזור אפשר לייצר רק את היינות הללו ומגדלים אך ורק ענבי שרדונה ואסור לגדל שום זן ענבים אחר.
באיזור נמצאים ארבעה כרמים אשר מחשיבים את איכות השאבלי לפי הסדר, פטי שאבלי, שאבלי, שאבלי פרמייר קרו, ושאבלי גרנד קרו.
השאר תגובה